Common questions
Does Chula Vista have rent control?
No. Chula Vista’s chapter is about just cause, notices and relocation, and it sets no rent limit of its own. On a home the state cap reaches, Civil Code 1947.12 is the limit, which our math from BLS data puts at about 8.2% in San Diego County for the year running August 1, 2026 through July 31, 2027.
My home was built in 2015. Is it exempt?
The state rules leave out housing whose certificate of occupancy was issued within the previous 15 years, for both the rent cap and the state just-cause section. Chula Vista’s chapter has no such exemption, so a newer home can still be covered by the City’s rules unless a City exemption applies, such as the separate-sale exemption with the City’s statement in the rental agreement. Your attorney can confirm for your home.
What does Chula Vista’s exemption statement say?
It is quoted in full on this page from CVMC 9.65.040(C)(2). It names Civil Code 1947.12 and 1946.2 and Chapter 9.65 together, and for tenancies started or renewed since March 1, 2023 it goes in the rental agreement.
Do I have to tell the City if I end a tenancy?
For a no-fault ending of a covered single home, the chapter calls for a written notice to the City no later than three business days after the tenant’s notice, along with one month of contract rent in relocation. An attorney can walk you through the notices.
Can my HOA stop me from renting?
Not outright. Under Civil Code 4741 an association can’t ban rentals, unreasonably restrict them or hold them under a quarter of the homes; what it can do is prohibit stays of 30 days or less. Your CC&Rs and the association’s forms set the details.